Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2




Скачать 75.54 Kb.
НазваниеIllinois Novice Tournament 2002 Playoff 2
Дата03.11.2012
Размер75.54 Kb.
ТипДокументы
Illinois Novice Tournament 2002 – Playoff 2

Packet by Stanford (Suzy Rivoire, Joon Pahk, Raj Bhan, Grant Gavranovic, Prasun Ray)


Tossups


1. In general, it is equal to the curl of the vector potential, which means its own divergence is zero. Its value for a given distribution of source currents can be calculated by integrating the Biot-Savart [BEE-oh sah-VAR] Law. In cases with a high degree of symmetry, Ampere’s Law may be used much more easily. FTP, name this vector field usually symbolized by a capital B, whose value at the earth’s surface is about 40 Gauss and pointing north.


Answer: Magnetic field (prompt on B field)


2. The author’s introduction to this work introduces the term “granite outcroppings” as both a metaphor for its characters and a description of their home, Starkfield. The nameless narrator hears parts of the tale from Harmon Gow and Mrs. Ned Hale, and learns the rest when he is snowed in at the title character’s home. A pivotal scene occurs when the cat, Puss, knocks a treasured pickle-dish off the dinner table and shatters it. The title character’s hopeless love for Mattie Silver leads to an attempted double suicide involving an elm tree and a sled. FTP, name this Edith Wharton novella.


Answer: Ethan Frome


3. Features of this national park include Pothole Dome, Tuolumne Meadows, and Hetch Hetchy reservoir. Waterfalls such as Horsetail, Ribbon, and Bridalveil Falls see peak runoff in May and June while some of them shrink to a trickle in August. Half Dome and El Capitan are two of the famous rock formations here. FTP, the sequoias at Mariposa Grove and the scenic Glacier Point are attractions at what national park in the Sierra-Nevada mountains?


Answer: Yosemite National Park


4. Its composer was convinced that American music should harness what he called “Negro melodies,” which he strangely declared indistinguishable from Native American music. Some passages can be traced to “Swing Low, Sweet Chariot” and to the composer’s abortive opera about Hiawatha. It was written with the help of his African-American student Henry Burleigh in Spillville, Iowa, a small Bohemian community, at the behest of sponsors who wanted him to help create an American musical tradition. FTP, identify this symphonic work of Antonin Dvorak.


Answer: Symphony from the New World or Dvorak’s Ninth Symphony


5. Late in life he was briefly rector of the University of Virginia, but he was often unhealthy and retired early to his farm at Montpelier, Virginia. Described as “but a withered little apple-John” by Washington Irving, this 5-foot-4, hundred-pound man was Secretary of State under Jefferson and later held an even higher office. FTP, name this Founding Father who authored several of the Federalist Papers and the Bill of Rights, and is known as the “Father of the Constitution.”


Answer: James Madison


6. Sometimes identified with Vili or Lodur, this god was the son of the fire giants Laufey [LOW-fee] and Farbauti [far-BOUT-ee]. Disguised as a horse, he mated with Svadilfari [sva-dill-FAR-ee], later giving birth to the 8-legged horse Sleipnir [SLAPE-neer]. Disguised as the witch Thokk, he was the only living creature not to weep for Baldur’s death. His wife is Sigyn [SIH-ghin], though it was with the giantess Angrboda [ong-er-BOD-da] that he fathered three famous monsters. The nemesis of Heimdall is, FTP, what Norse trickster god?


Answer: Loki


7. This work was inspired by its author’s reading of Roget’s Bridgewater Treatise, which featured a detailed figure of the title object. The speaker describes the title object’s formation with the lines “Year after year beheld the silent toil / That spread his lustrous coil,” and depicts “Its irised ceiling rent, its sunless crypt unsealed!” The final stanza proclaims, “Build thee more stately mansions, O my soul / As the swift seasons roll!” FTP, identify this poem about a seashell by Oliver Wendell Holmes, Sr.


Answer: The Chambered Nautilus


8. During this period, philosophers first enunciated the “mandate of heaven.” Early in this dynasty, government was decentralized and somewhat feudal, but city-states progressively centralized by the end. Its capital was at Hao, in the west, until the court was sacked in 771 BC and the capital was moved east to Luoyang. This eastern period subdivides into the Spring and Autumn period and the Warring States period, which ended with the rise of the Qin dynasty. FTP, name this longest-lasting Chinese dynasty, from 1027 to 221 BC.


Answer: Zhou


9. Its formal name is 17-beta-Hydroxandrost-4-en-3-one, and its primary site of synthesis is the Leydig cells, with low levels created in the adrenal cortex. This hormone’s release in the body is stimulated by LH from the basophilic cells of the anterior pituitary, and it is related to such chemicals as androstenedione since they are both steroid derivatives. FTP, identify this analog of estrogen, a decidedly male hormone sometimes used as a strength enhancer.


Answer: Testosterone


10. It has inspired a BBC reality series, a novel by Mario Giordano called Black Box, and a movie starring Moritz Bleibtreu (BLIBE-troy) called Das Experiment. Slated to last for two weeks, it had to be discontinued after seven days by its supervisor, Philip Zimbardo. Priests, the subjects’ parents, the researchers, and both groups of students fell quickly into their simulated roles - complete with sadism, attempted rebellion, and a hunger strike. FTP, identify this 1971 study that divided students into inmates and guards and observed their actions.


Answer: the Stanford Prison Experiment


11. Called Aquisgranum by the Romans, this city was walled in the twelfth century by Frederick I, but the palace was built in the eighth century, when it became the center of Western culture. German kings were crowned here until 1531, and it was also the site of three major congresses: in 1818; in 1748 to end the War of Austrian Succession; and in 1668 to end the War of Devolution. FTP, identify this city, Charlemagne’s capital.


Answer: Aix-la-Chapelle or Aachen


12. While disguised as a hunter, this deity fought the hero Arjuna over a slain boar. Also known as Nataraja, or the Cosmic Dancer, this figure’s mount is the bull Nandi and he is the father of Kartikkeya. Once while deep in meditation, he was disturbed by the love god Kama, whom he burned to ashes. The result of this disturbance was his marriage to Parvati, by whom he bore the elephant-headed god Ganesha. FTP, identify this Hindu deity known as the Destroyer.


Answer: Shiv or Shiva


13. His romantic pursuits include a large-nosed princess who excels at playing the zither; his own adopted child; and the emperor’s mistress, with whom he has an illegitimate child. At one point, his adultery results in a brief exile to Suma, but his right-hand man Koremitsu is usually successful in covering for him. This “shining prince” is the illegitimate son of Kiritsubo and a Heian emperor. FTP, identify this title character created by Murasaki Shikibu.


Answer: Hikaru Genji


14. In general, the coefficient describing this process is equal to the partial derivative of temperature with respect to pressure at constant molar enthalpy. Therefore, this effect is not observed in perfect gases. When a gas stream passes through a throttle valve, it generally decreases in temperature due to, FTP, which physical effect?


Answer: Joule-Thompson effect or Joule-Kelvin effect


15. Callicrates’ Temple of Athena Nike is the earliest building of this style on the Parthenon, while Mnesicles’ Erechtheum is the most elaborate. It is characterized by a stepped architrave divided into three fasciae, a cornice marked by projecting blocks called dentils, and the use of entasis to make columns look straight. Those columns are large and fluted, with scrolls at the top. FTP, identify this architectural order that succeeded the Doric.


Answer: Ionic


16. In this television show, Sark is a key operative for The Man who single-handedly took out the leadership of K-directorate. We originally thought The Man was Khasinau, but The Man turned out to be the main character's mother. The main character's father, Jack Bristow, is, like his daughter, a double agent for the CIA working undercover at SD6. The main character is grad student and super-spy Sydney Bristow. FTP, name the second-best show on television, starring Jennifer Garner.


Answer: Alias


17. The makeup and voting system of the United Nations Security Council were determined; Port Arthur was to revert to a Russian naval base, while the United States was promised South Sakhalin; the Polish Lublin government was to be reorganized; and Germany was to be divided into four zones of occupation. Roosevelt was later accused of selling out Eastern Europe at this conference two months before his death. FTP, identify this February 1945 meeting of Churchill, Roosevelt, and Stalin in the Crimea.


Answer: Yalta Conference


18. Near the end of her life, she worked with the tobacco-mosaic virus, but her most important work was done in Professor Randall’s lab at King’s College. Her collaborator there, Maurice Wilkins, never accepted her as an equal member of the lab, and her American collaborator called her “anti-helical” and reflected that she should have changed her hairstyle and purchased new clothes in his memoir, The Double Helix. FTP, identify this X-ray crystallographer who contributed to the findings of Watson and Crick.


Answer: Rosalind Franklin


19. His reputation as a playwright was made with The Toilet and Dutchman, and his poetic works include Preface to a Twenty-Volume Suicide Note. One of his recent poems features an “explosion of owls,” a barrage of “who” questions like “Who got rich from Armenian genocide?” and “Who told 4000 Israeli workers...to stay home that day?” FTP, identify this controversial New Jersey poet laureate and author of “Somebody Blew Up America.”


Answer: Amiri Baraka (LeRoi Jones)


20. Victorine Meurent and the artist’s brother are two of the central figures in this painting. Set in a light wood, the foreground contains a hat and a discarded blue dress sitting next to an upended basket of fruit. In the background, a woman in a white dress wades in a river while dragging a small boat to the shore. The center of this painting is dominated by three figures, one reclining male dressed in black and carrying a cane, while another man in a brown coat sits next to a nude woman. FTP, name this masterpiece of Edouard Manet that depicts several figures during the title meal.


Answer: Luncheon on the Grass or Le Dejeuner sur L’Herbe


21. The rate constant that defines this phenomenon between neutral species in solution is given by the Einstein-Smoluchowski equation. This phenomenon is governed by Fick’s law concerning the rate of a gas across a fluid membrane. However, its most famous formulation states that the relative rate of a gas is inversely proportional to the square root of its molecular mass, otherwise known as Graham’s law. FTP, identify this chemical phenomenon defined as the movement of molecules from an area of greater to lesser concentration across a membrane.


Answer: Diffusion


Bonuses


1. This author’s works include Tripmaster Monkey: His Fake Book and China Men. FTPE:


A. Name this Berkeley professor.


Answer: Maxine Hong Kingston


B. Name Kingston’s most popular work, subtitled Memoirs of a Girlhood Among Ghosts.


Answer: The Woman Warrior


C. In The Woman Warrior, the chapter “White Tigers” tells of this Chinese heroine who trained in martial arts to save her village.


Answer: Fa Mu Lan


2. Identify these gas laws from descriptions FTPE.


A. At constant temperature, pressure and volume are inversely proportional.


Answer: Boyle’s law


B. At constant pressure, volume and temperature are directly proportional.


Answer: Charles’ law


C. Constant volume, pressure and temperature are directly proportional.


Answer: Gay-Lussac’s law


3. Name the following concerning King David’s wives, FTPE.


A. David had sex with the wife of this Hittite and then sent him to be killed in battle to cover up his misdeeds.


Answer: Uriah


B. David eventually married Uriah’s wife, who became the mother of King Solomon.

Name her.


Answer: Bathsheba


C. David’s first wife and the daughter of King Saul, this woman helped David escape Saul; Saul retaliated by finding her another husband.


Answer: Michal [mee-HALL]


4. FTPE, identify these movies whose protagonists are terrified of a future in Texas.


A. In this 1994 film, Michael Douglas has two choices: relocate to Austin or file an embarrassing sexual harassment complaint against Demi Moore. He picks the latter.


Answer: Disclosure


B. In this Mira Nair film, Aditi is nervous about her arranged marriage but even more terrified when she finds out her betrothed holds a tech job in Houston.


Answer: Monsoon Wedding


C. In this high school football movie set in small-town Texas, James van der Beek is desperate to get an academic scholarship to Brown and get out.


Answer: Varsity Blues


5. Identify the following ancient peoples, FTPE.


A. This Jewish sect thrived during the period of the second Temple and believed in the supremacy of oral tradition. Their teachings were incorporated into the Mishna.


Answer: Pharisees


B. This Semitic tribe of horsemen ruled Egypt from 1674 to 1567 BC.


Answer: Hyksos


C. With an empire centered around the Crimea, this tribe renown for their horsemanship repelled a Persian invasion in 513 BC. In 339 BC their 90-year old king Ateas was killed in battled against Macedonian forces.


Answer: Scythians


6. Identify these Renaissance sculptures from descriptions FTPE.


A. Located in the Piazzo del Santo in Padua, this Donatello bronze is dedicated to the title figure, who rides a horse that steps on a round ball. The figure bears a staff in his right hand and holds the horse’s reins in his left.


Answer: Gattamelata or Equestrian Statue of Erasmo di Narni


B. This marble sculpture by Bernini depicts the titular saint about to be stabbed by an angel holding an arrow. This sculpture is notable for the bronze light rays emanating from behind the scene.


Answer: The Ecstasy of St. Teresa or L’Estasi di Santa Teresa


C. Michelangelo created the sculpture that adorns the tomb of this Renaissance pope in San Pietro in Vincoli, Rome.


Answer: Julius II or Giuliano della Rovere


7. Identify these African lakes for ten points each.


A. Bujumbura, Burundi; Kigoma, Tanzania; and Mpulungu, Zambia are all located on the shores of this deepest lake in Africa.


Answer: Lake Tanganyika


B. This southernmost of the Western Rift Valley lakes is also known as Lake Nyasa.


Answer: Lake Malawi


C. This largest artificial lake in the world was created in 1971 by the Aswan Dam.


Answer: Lake Nasser


8. Identify these computer company CEOs FTPE.


A. He joined Microsoft in 1980 as the first business manager hired by Bill Gates, and became the company's CEO in 2000.


Answer: Steve Ballmer


B. Along with Bill Joy, he co-founded Sun Microsystems in 1982 and became its CEO two years later--a position he still has today.


Answer: Scott McNealy


C. He dropped out of the University of Texas to found his own company in 1984 for $1000 in startup capital. His company was the first to offer next-day direct computer sales, and today it does $36 billion in sales.


Answer: Michael Dell


9. Identify these Indian writers FTPE.


A. This author recently published the novel Fury. Other works by him include Grimus and The Satanic Verses.


Answer: Salman Rushdie


B. This Sanskrit playwright is perhaps best known for his Shakuntala.


Answer: Kalidasa


C. This semi-legendary poet is the purported author of the epic Ramayana.


Answer: Valmiki


10. FTPE, answer these questions about Russia’s Time of Troubles.


A. In 1584, this long-reigning czar died, leaving his weak-willed son Theodor in charge.


Answer: Ivan IV or Ivan the Terrible


B. Ivan appointed this man, the subject of a Pushkin work, as Theodor’s guardian. This man’s death began the Time of Troubles.


Answer: Boris Godunov


C. Upon Godunov’s death, a man claiming to be this other son of Ivan swept into Moscow and was accepted as czar.


Answer: Dmitri


11. FTPE, answer these questions about Philip Glass.


A. Name the 4.5-hour epic opera that Glass co-wrote with Robert Wilson in 1976.


Answer: Einstein on the Beach


B. Glass began to apply Eastern techniques to his work after being hired to transcribe the music of this Indian musician who also inspired the Beatles.


Answer: Ravi Shankar


C. Glass’s chamber opera Orphée is based on a film by this French director and playwright, whose Beauty and the Beast has also been rescored by Glass.


Answer: Jean Cocteau


12. Identify these works by John Steinbeck from characters, FTPE.


A. Tom Joad; Rose of Sharon; Jim Casy


Answer: The Grapes of Wrath


B. Lee Chong; Doc; Dora


Answer: Cannery Row


C. John Steinbeck himself; the titular poodle


Answer: Travels with Charley in Search of America


13. Identify these twentieth-century economists FTPE.


A. The ideas of British author of General Theory of Employment, Interest, and Money dominated macroeconomics for most of the century.


Answer: John Maynard Keynes


B. This monetarist and 1976 Nobelist wrote A Monetary History of the United States.


Answer: Milton Friedman


C. Like Friedman, this Austrian-born Nobelist and author of The Road to Serfdom advocated laissez-faire policies.


Answer: Friedrich Hayek


14. Answer these questions about biographies of mathematicians, FTPE.


A. F5PE, name the author and subject of A Beautiful Mind.


Answer: Sylvia Nasar and John Forbes Nash


B. Name the subject of The Man Who Knew Infinity, a self-taught Indian genius who worked with G.H. Hardy.


Answer: Iyengar Srinivasan Ramanujan


C. Name the subject of The Man Who Loved Only Numbers, an itinerant Hungarian whose ascetic lifestyle was legendary and who said “A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.”


Answer: Paul Erdos (pronounced “airdish”)


15. Name the Presidential candidates of the following parties FTPE.


A. Equal Rights, 1872


Answer: Victoria California Woodhull or Claflin


B. American Independent, 1948


Answer: George Wallace


C. Republican, 1884


Answer: James G[illespie] Blaine


16. Answer these ballet questions, FTPE.


A. For this 3-minute solo performance, Anna Pavlova used real feathers in her costume.


Answer: The Dying Swan


B. The Dying Swan was choreographed by this Ballets Russes and American Ballet Theater choreographer, who also did Les Sylphides and The Firebird.


Answer: Mikhail (Michel) Fokine


C. Fokine also choreographed this Stravinsky ballet about a puppet that comes to life.


Answer: Petrushka


17. Name these players prominent in the NBA’s European invasion FTPE.


A. He was taken with the third overall pick in the 2001 draft and was named Rookie of the Year after leading all rookies in points and rebounds.


Answer: Pau Gasol


B. The first Turkish native to play in the NBA, he filled in for an injured Peja Stojakovic [sto-YOK-oh-vich] in helping the Sacramento Kings to the Western Conference Finals.


Answer: Hiyadet “Hedo” Turkoglu [TURK-oh-loo]


C. Recently named the Grizzlies’ starter at shooting guard, this Croatian dropped 29 points on the Mavs on 10-of-13 shooting on opening night, the highest debut total since Allen Iverson’s 30 in 1996.


Answer: Gordan Giricek [GEE-ri-check]


18. Name these Argonauts FTPE.


A. The leader of the expedition, he won the hand of Medea, the daughter of the king of Colchis. Later he spurned her and baaaaad things started happening.


Answer: Jason


B. At Cios this hero temporarily left the expedition to search for his young companion Hylas, who had been kidnapped by nymphs, but he took too long and the Argo sailed without him.


Answer: Heracles (or Hercules, I guess)


C. This hero was already famous for slaying the Calydonian boar by the time he took part in the voyage.


Answer: Meleager [mel-ee-AH-grr]


19. FTPE, answer these questions about a French playwright and actor.


A. This leading comic playwright of Louis XIV’s time died onstage during a performance of The Imaginary Invalid.


Answer: Moliere or Jean-Baptiste Poquelin


B. In this Moliere play, subtitled “The Impostor,” the sanctimonious title character bamboozles Orgon [or-GON].


Answer: Tartuffe


C. Monsieur Jourdain, the social-climbing title character of this Moliere work is exploited by the prodigal count Dorante.


Answer: Le Bourgeois Gentilhomme or The Would-be Gentleman


20. Identify these terms regarding evolution, FTPE.


A. This term describes a situation in which a temporary decrease in population reduces the genetic variety of a species. This hypothesis explains the limited variation within the world’s cheetah population.


Answer: Genetic bottleneck

B. This theory states that evolutionary history consists of long periods of time of little or no evolution, which are interrupted by very short periods of quick evolution.


Answer: Punctuated equilibrium


C. This two-word phrase refers to the process of pure chance by which gene frequencies can change with no external stimuli.


Answer: Genetic drift


21. Name these things having to do with painting and poetry FTPE.


A. W.H. Auden’s “Musée des Beaux Arts” [mu-ZAY day bo ZAR] is a study of this painter’s Landscape with the Fall of Icarus.


Answer: Pieter Brueghel [BROY-gull] the Elder


B. This American poet also wrote a poem based on Brueghel’s Icarus as well as one on his The Kermess, and about a dozen others, collected in a volume entitled Pictures from Brueghel.


Answer: William Carlos Williams


C. John Ashbery’s poetry volume that swept the 1976 Pulitzer Prize, National Book Award, and National Book Critics Circle Prize, was metaphorically based on (and named for) this introspective Parmigianino painting.


Answer: Self-Portrait in a Convex Mirror

Похожие:

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconIllinois Novice Tournament 2001 – Round 6 Packet by Iowa State University

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 icon1959 Illinois Institute of Technology, Chicago, Illinois. 1963

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconAddress: School of Music, University of Illinois, 1114 West Nevada, Urbana, Illinois 61801; Home: 1423 Cambridge Dr., Champaign, IL 61821

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconProfessor Roberta Seelinger Trites Department of English Illinois State University Normal, Illinois 61790-4240 (309) 438-4572

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconSubmitted to the Illinois Board of Higher Education August 15, 2001 University of Illinois results report 2001

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconFrom Novice to Effective Teacher: a study of Postgraduate Training and History Pedagogy

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconBpa up Front eMail Tournament

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconOtranto, International Open Tournament of Serra degli Alimini Matteo Zoldan

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconChampaign, Illinois

Illinois Novice Tournament 2002 Playoff 2 iconOne Line Synopsis Luc and his six mates enter a footy tournament to save their families and bring back hope to their community. Short Synopsis

Разместите кнопку на своём сайте:
Библиотека


База данных защищена авторским правом ©lib.znate.ru 2014
обратиться к администрации
Библиотека
Главная страница